top of page
Search
  • Writer's pictureMaja Minic Ocokoljic

КОКТЕЛ од слатког греха и горког кајања

Updated: Jun 16, 2021





Опијени магијом лета, уз омиљени коктел у кафићу, на плажи, журци под ведрим небом или на планини, већина људи брзо заборави на свакодневицу и препусти се уживању у романтичној атмосфери. У налету таквих емоција, уз флерт са особом коју су тек упознали, многи неће одолети љубавној авантури. Зашто је лето толико чудесно, па нас тера на ˝грех˝? Због чега су у овом периоду емотивне преваре учесталије и зашто углавном трају само једно лето?


Психолог и психотерапеут Маја Минић Оцокољић за ˝Живот плус˝ каже да су лети људи опуштенији мање под стресом и заинтересованији за упознавање и успостављање нових контаката. Приликом таквих сусрета и дружења могу да се јаве романтична осећања и жеља за флертовањем. Да су људи у овом периоду године склонији авантурама показала су и истраживања. Сајтови за упознавање у Енглеској имају најбољу посећеност током лета, а јул је месец када бележе рекорде.



- Лето је време за одмор, људи су тада углавном без обавеза, па се осећају слободније да се препусте истраживању – истиче психолог. – Више излазе, упознају нове људе, уз музику, плес, па и понеко пиће. Када смо на летовању, ван свог места, у новој средини, још смо расположенији да уживамо и заборавимо на све. Људи тада посебно имају утисак да се догађаји, на пример на мору, некако не рачунају и да су издвојени од њиховог уобичајеног живота.


КОНТАКТ ЗА ЛЕПО СЕЋАЊЕ


Наша саговорница наглашава да летње авантуре често могу да се претворе у најлепше успомене са путовања, али и да повреде неког у том односу, чак и ако су обоје слободни и не постоји преварени партнер. Да ли ће такво искуство оставити сладак или горак укус, умногоме зависи од тога јесу ли обоје у том односу спремни да прихвате добре и лоше стране летњих авантура.


- Они који су жељни забаве, безбрижни и оријентисани на паролу ˝једном се живи˝, могу имати лепа искуства, а највећа брига им је да се чувају полно преносивих болести. Међутим, они који су желели трајнију и дубљу везу, могу се разочарати ако партнер није вољан да даље развија однос. Важно је добро разумети шта свака особа жели. Многи углавном очекују површни контакт који ће пријати обома и остати им у лепом сећању. Другима су, пак, потребне посвећене емотивне везе, блискост и повезаност са партнером. Наравно, дешава се да људи започну необавезну авантуру и претворе је у везу, али је у сваком случају важно бити свестан жеља и очекивања друге стране, како се избегло разочарање.


Особама које су посвећене стабилним и дугим вазама, може бити велики проблем ако им се догоди летња авантура, сматра психолог. Уколико имају партнера, осећају кривицу што су прешли границу, страх да он то не открије, жаљење и стид што би њихово понашање повредило другу половину. Чак и ако су сами, могу се суочити са осећањем стида пред собом јер су прекршили сопствене моралне вредности и кривице зато што су у томе уживали.


На питање у којој мери прељуби доприноси чињеница да смо у летњој гардероби изложенији погледима супротног пола, Оцокољићева каже:


- Били ми тога свесни или не, начин како изгледамо увек шаље поруке о нама. Наравно, оне нису увек тачне или жељене нити исправно протумачене, али су ту. На пример, један утисак желимо да оставимо на интервјуу за посао, а други на журци на плажи, и свој изглед прилагођавамо томе, очекујући да ће то имати одређени ефекат. Али поред тога што лети носимо мање одеће због топлог времена, већина нас жели да се допадне другима и да привуче пажњу. Боље смо расположени и самопоузданији. Када се све то споји, летњи изглед свакако бива примећен.



Како препознати да ли је партнер био неверан? Наша саговорница наглашава да је, пре свега, питање да ли партнери имају исти поглед на то шта је превара. За неке је све што не подразумева сексуални однос прихватљиво. За друге, указивање било какве пажње потенцијалном ривалу је нешто преко чега се тешко прелази.


Најчешћи разлози које генерално људи наводе за превару су: то што више нису заљубљени, потрага за разноликошћу, осећање да их партнер занемарује и љутња на другу половину. Људи у истраживањима наводе да превара чини да се осећају живим и пожељним (доживљај који је избледео или недостајао у трајној вези) и да им разбија рутину и монотонију.


КАКО ПРЕЖИВЕТИ КРИЗУ


Колико летња превара може да закомпликује партнерски однос?


- За многе партнере, превара је највећа криза са којом се суочавају и често је не преживе – истиче Маја Минић Оцокољић. – Колико веза има могућности да опстане зависи од тога зашто је дошло до неверства. Што су разлози дубљи, што је више емоција укључено у превару, потребно је више рада да се превазиђе таква ситуација. С друге стране, откривање шта је све партнере чинило незадовољним, недовољно испуњеним и оствареним у вези, може да буде пут ка превазилажењу ових тешкоћа, које су годинама биле непримећене и без реуспостављања (или чак, први пут успостављања) правог контакта. Некада је прељуба повод да пар започне комуникацију о потиснутим конфликтима или незадовољствима.


Али кључно питање није да ли ће партнери преживети превару, већ какав ће њихов однос бити после тога. Свака криза је опасност од раскида, али и шансу да се обнови, на вишем нивоу. Парадоксално, превара некада, уз много љубави и искрености, ојача, оживи и продуби везу између партнера.



Људи се у љубавне авантуре упуштају с намером да им буде лепо, не размишљајући о томе колико ће такав однос потрајати. Какве су шансе да летња веза прерасте у озбиљну?


- По правилу, људи од летње авантуре очекују добру забаву, новину и узбуђење. Углавном се све тако и заврши. Међутим, некада ствари не иду по плану. Увек постоји могућност да се међу њима развију осећања и да открију да су пронашли особу са којом желе нешто више. Ако су осећања једнострана, то може довести до љубавних јада. Али уколико поред међусобне страсти, издвоје време за упознавање и открију да деле исте циљеве и интересовања, онда лако могу да одлуче да наставе везу и после тога. Није мало брачних парова који су се упознали са намером да се њихов однос не развија у нешто озбиљно.


Славица Добросављевић

Извор: Вечерње новости

22 views0 comments
bottom of page